Çanakkale Şehitlik Turu, Şehitlik Gezisi, Çanakkale Şehitlikleri, Çanakkale Turu

Test Footer

Domaniç İkizce Şehitliği

by Unknown , at 03:22 , has 0 yorum

Domaniç İkizce Şehitliği

Domaniç İkizce Şehitliği; Ertuğrul Gazi'nin üç oğlundan en büyüğü olan Saru Batur Savcı Bey Şehitliği

İkizce Şehitliği

Birleşik Bizans ordusu ile Kayıhanlıların kuvvetleri İnegöl’den yola çıkarak Domaniç İkizce’de karşı karşıya geldiler. Sonunda Birleşik Bizans ordusu bozguna uğradı. Kayıhanlılar yapılan savaşta galip gelmelerine rağmen, bu defa da Osman Beyin ağabeyi Saru Batu Savcı Bey şehit oldu.

Birbirine çok benzeyen iki tepeden ismini alan İkizce (Alçay/Akmeşhed) mevkiindeki çam koruluk içinde bulunan Saru Batu Savcı Bey’in mezarı halk arasında “Bekir’in Dedesi” olarak da adlandırılmaktadır. Saru Batu Savcı Bey’in mezarı ile “Bekir” isminde bir şahsın ilgilenmesinden dolayı bu isim verilmiştir. 

Çok uzun geçmişi olan ve “Dede Günü” olarak ifade edilen törenleri 1999 yılına kadar gönüllü insanlar organize ediyordu. Muhtemelen Bekir isimli şahısta hem yatır ile hem de törenlerle ilgilenen bu insanlardan biriydi. (Halen Karaköy ve civar köylerdeki yatırlarla, törenlerle ilgilenen şahıslar mevcuttur.) 1999 yılından itibaren muhtar, ihtiyar heyeti ve sivil toplum kuruluşları (Domaniç K.Kayı Türkmenleri Derneği ve Domaniç K.Ertuğrul Gazi Derneği ve Şehit Saru Batu Savcı Bey Derneği) törenleri organize ederek, daha geniş kapsamlı ve düzenli şölen haline getirmişlerdir.

Her yıl ağustosun son pazarı Domaniç ilçesine bağlı Karaköy’de geleneksel olarak Saru Batu Savcı Bey’i anma törenleri düzenlenmektedir. 2012 yılı itibariyle Saru Batu Savcı Bey’in şehadetinin 725. yıldönümü anma törenleri yapılmıştır.

Domaniç İkizce Şehitliği

Domaniç İkizce Şehitliği
About
Domaniç İkizce Şehitliği - written by Unknown , published at 03:22, categorized as Domaniç İkizce Şehitliği , Kayıhanlılar , Saru Batu Savcı Bey . And has 0 yorum
Bck
Cancel Reply

Blogroll